SV  |  EN

Har du en fråga?

Vi har svarat på alla våra vanligaste frågor och samlat dom på ett ställe för att du snabbt och enkelt ska få hjälp.

Hittar du inte svaret? Kontakta oss.

Information om tjänsten

Ja, det är det! Region Sörmland erbjuder testet gratis.

Alla som är över 15 år och folkbokförd i Södermanland kan beställa ett test.

Tyvärr är tjänsten för tillfället endast tillgänglig för personer som folkbokförd i Södermanland.

Testkitet skickas till dig i ett vitt kuvert, och det går inte att se på kuvertet vad det innehåller eller var du har beställt det.

Leveranstiden är 3–6 vardagar.

Vi använder samma provtagnings- och analysmetod som läkare, dvs. testet är lika tillförlitligt. Den enda skillnaden är att testet görs hemma och inte på vårdcentralen. Proven analyseras i ett ackrediterat, svenskt laboratorium.

Testet kan endast användas för diagnostisering av klamydia och gonorré och utesluter tyvärr inte andra sjukdomar.

Nej, testet kan bara påvisa smitta i penis eller slida (eller vilket ord vi nu använt tidigare?). För provtagning på andra ställen rekommenderas kontakt med hud/könsmottagning, ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Du får resultatet inom cirka 7–10 dagar från det att du skickat provet.

Information om klamydia och gonorré

Klamydia och gonorré är sexuellt överförbara sjukdomar. De smittar vanligen via samlag utan kondom och det gäller även vaginal, anala och orala samlag. Kondom är ett bra skydd om det används under hela samlaget.

Obehandlad klamydiainfektion hos en kvinna kan leda till utomkvedshavandeskap eller framtida barnlöshet. Hos en man kan det leda till bitestikel-, prostata- och urinledarinflammation. Detta kan påverka möjligheten att få barn i framtiden. En gravid kvinna med klamydiainfektion kan också överföra smittan till barnet vid förlossningen. Barnet kan då drabbas av infektion i ögon och lungor. Vuxna kan också få kan få ögoninfektion eller ledinflammation av klamydiasmitta. Vi rekommenderar att du använder kondom för att skydda dig själv och andra. Testar dig regelbundet om du har oskyddat sex.

Det är vanligt att man har klamydia och gonorré utan att ha några symptom. När du har symptom kommer de minst en vecka veckor efter smittotillfället. Symptomen kan vara att det svider när man kissar och att man kissar oftare. Du kan få flytningar och kvinnor kan få blödningar. Det är också möjligt att klamydiabakterier ligger vilande och sedan plötsligt ge besvär. Vid stark misstanke på klamydia och/eller gonorré rekommenderar vi att du söker en på ungdomsmottagning, vårdcentral eller hud- och könsmottagning/SESAM direkt. Då ska du undvika oskyddat sex tills du har fått behandling.

Ja, klamydia och gonorré utan symptom är lika smittsamma som om man har besvär.

Om testet är positivt för klamydia eller gonorré ska du snarats ta kontakt med ungdomsmottagning, vårdcentral eller hud-könsmottagning/SESAM för att få behandling, vare sig du har symtom eller ej. Sjukdomarna är anmälningspliktiga enligt Smittskyddslagen och du har rätt till kostnadsfri vård och behandling. Du är också skyldig att delta i smittspårning för att skydda andra mot smitta. Vi avråder starkt från att köpa antibiotika på nätet då detta ofta är dåligt kontrollerade läkemedel som kan innebära att bakterierna blir resistenta och då inte får den behandling som behövs för att bli botad.

Länk till övriga mottagningar och mer information www.umo.se och www.1177.se

Klamydia- och gonorrétesten bör göras tidigast fem dygn efter oskyddat sex. Eftersom provet är taget från urin eller slidan så är testet bara positivt om smittan finns där. Om du har haft enbart anala (ändtarm)- eller orala (mun) samlag så kan smittan finnas i munnen eller i ändtarmen fast provet är negativt i urinprov eller från vagina (snippan). För att ta prov i halsen eller ändtarmen så måste du söka på ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning/SESAM eller vårdcentral. Om du misstänker att du har en annan könssjukdom som till exempel herpes, hepatit eller hiv så rekommenderar vi också att du söker på dessa mottagningar för provtagning.

Information om klamydia och gonorré och andra könssjukdomar hittar du på www.1177.se